Leefstijl

Het is belangrijk dat je voor de bevruchting al gezond leeft, je bent al twee weken zwanger op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent.
Via de placenta kunnen schadelijke stoffen bij de baby komen, jij voedt je kindje!

Voeding:
Varieer voldoende
Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers.
Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten

Voldoende ijzer
Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op uit je voeding.
Gebruik geen melkproducten tijdens de maaltijden, dit voorkomt een goede ijzeropname uit je voeding.
Zo verklein je de kans dat je bloedarmoede krijgt.

Eet vis
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Gewicht:
Waarom is mijn gewicht belangrijk als ik zwanger wil worden?
Als je te zwaar of te licht bent, kun je minder vruchtbaar zijn. Daarom is een gezond gewicht belangrijk als je zwanger wilt worden. Dit geldt ook voor mannen. Een gezond gewicht heeft ook een positief effect op hun vruchtbaarheid. Daarnaast is het beter om met een gezond gewicht zwanger te zijn. Het verminderd de kans op problemen tijdens de zwangerschap.
Voor meer informatie over gezonde voeding bij kinderwens en tijdens de zwangerschap kijk op : www.voedingscentrum.nl

Roken:
Als je rookt ben je minder vruchtbaar, dit geld ook voor mannen. Daarnaast loopt je baby grotere risico’s als je rookt in de zwangerschap. Het is dus beter te stoppen voor je zwanger bent.
Voor meer informatie: www.strakszwangerworden.nl , www.stivoro.nl én bespreek met je huisarts wat hij/zij voor je kan betekenen als je wilt stoppen met roken.
Door te klikken op de volgende tekst zie je de folder  rookvrij zwanger.

Alcohol:
Voor het gebruik van alcohol geldt hetzelfde als roken; beiden ben je minder vruchtbaar en je baby loopt grote risico’s als je zwanger bent en alcohol gebruikt.
De baby kan geboren worden met een hersenbeschadiging en hier levenslang gevolgen van ondervinden.
voor meer informatie over alcoholgebruik bij kinderwens


Folder over alcohol en roken:

wat je moet weten over alcohol roken en zwangerschap (2)